Egy egész életen át harcolni, azért amiben hiszel, sőt börtönbe is kerülni ezért. Elviselni a megaláztatást, a bántalmazást, az igazságtalanságot, és közben megtalálni magadban az erőt minden nap, hogy túléld, hogy ne add fel, hogy küzdj tovább, azért, amiért a szabadságoddal fizetsz. Nelson Mandela mindezt átélte. Kitartásával, megrendíthetetlen erejével, önmagába és elveibe vetett hitével nem csak, hogy beírta magát a történelembe, hanem sokunk számára vált példaképpé is, jogosan! Ma, 52 éve annak, hogy halálra ítélték.

10 megfontolandó gondolat ettől az igazán nagy embertől:

  1. „Mindig lehetetlennek tűnik, mielőtt megcsinálod.”
  2. „A tiszta fej és a jó szív a legerőteljesebb párosítás a világon.”
  3. „Tudod, a jó vezetőnek vészhelyzetben az első sorban a helye. De amikor ünneplés van soron, akkor a jó vezető a terem hátsó részében marad. Ha szeretnél együttműködni a körülötted lévő embertársaiddal, akkor éreztesd velük, hogy fontosak. Azáltal, hogy te magad alázatos vagy!”
  4. „A tűz ellen csakis tűzzel lehet felvenni a harcot.”
  5. „Megtanultam, hogy a bátorság nem félelem hiányát jelenti, hanem a felette aratott diadalt. A bátor ember megtanulja legyőzni a félelmeit.”
  6. „Nincs annál megdöbbentőbb élmény, mikor valaki olyan helyre tér vissza, amit valaha nagyon jól ismert, és rájön, hogy a hely semmit, ő maga viszont rengeteget változott.”
  7. „A legnagyobb dicsőség nem az, hogy soha nem vallunk kudarcot, hanem hogy minden bukás után képesek vagyunk felemelkedni.”
  8. „Ne a sikereim alapján ítéljetek meg. Ítéljetek meg az alapján, hogy hányszor vallottam kudarcot, és hányszor álltam fel utána.”
  9. Nincs értelme kicsiben játszani – nem szabad megelégedni kevesebbel, mint az az élet, amit élhetnél.”
  10. „Ha felérsz egy magas hegy tetejére, csak azt fogod látni, hogy még több magas hegy van, amit meg kell mászni.”

És még 2 ráadás, muszáj:

 „Senki sem születik úgy, hogy bőrszín, vallás, vagy bármi más miatt gyűlöl egy másik embert. És ha a gyűlölet tanulható, akkor a szeretet is – mert a szeretet jóval természetesebb az emberi szívnek.”

„Ismerd meg az ellenfeledet – és tudd meg, mi a kedvenc sportja!”

Élete röviden:

Törzsi vallású apjának négy felesége és 13 gyereke volt. Mandela metodista vallású volt anyja révén háromszor nősült (és kétszer elvált), 6 gyereke született, ebből jelenleg 3 van életben.

Joghallgatóként ő volt az első fekete diák az egyetemen, sokat zaklatták emiatt diáktársai és még a tanárai is.

1964-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Rendszeresen bántalmazták, kényszermunkát végeztettek vele, de ezalatt ő folyamatosan szervezte a föld alatti mozgalmakat, rengeteget olvasott és közben levelezgetett a világ politikusaival .Huszonhat évet ült börtönben.

1993-ban Nobel-Békedíjat kapott, mert kezdeményezte közösen a dél-afrikai kormányfővel, az apardheid rendszer felszámolását.

1994-ben ő lett a Dél-Afrikai Köztársaság első fekete elnöke. 

Éves jövedelmének egyharmadát minden évben a gyerekek számára létrehozott alapítványának adományozta.

Mandela egész életében harcolt a dél-afrikai feketék jogegyenlőségéért, és ahol csak tudta hangsúlyozta, hogy a különböző bőrszínű és származású embereknek békében kell egymás mellett élniük és mindenki emberi bánásmódot  érdemel és (ha kell) megbocsátást is.

MEGOSZTÁS

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ