Az örömteli tavasz titka

0
537

Létezik-e tavaszi fáradtság? Vagy csak rá kell fognunk valamire, hogy a természet megújulásakor legszívesebben ott feküdnénk a rügyező fák és kék ég alatt, a frissen zöldellő fű ölében, hogy hitet, erőt, lendületet merítsünk e szótlan csodából? Kacsó Etelka írása.

Az épületek falai között nem sokat érzünk a nap melegéből és fényéből, pedig szívünk-lelkünk mélyén inkább lennénk a szabad ég alatt. Legalább napi néhány órácskára… Reggel még túl hideg van, meg amúgy is sietünk. De mi lenne, ha a déli szünetben egy sétával vagy egy parkban ülve töltődnénk fel meleggel, illattal, zsongással, új ötletekkel, lehetőségek reményével, tetterővel? Mi lenne, hogyha néha gyalog mennénk haza – legalább egy szakaszon? Így délután alkalmunk lenne sétálni, a munkahelyen hagyni, ami odatartozik, és nyugodtan ráhangolódni arra a magánéletre, ami utána következik.

Énidőt bármikor ajándékozhatunk magunknak azáltal, hogy csak magunkra figyelünk: a mozgásunkra, tartásunkra, cselekedetünkre, léleKzetünkre. Az utóbbi talán a legfontosabb: így kerülünk egészen biztosan a jelen pillanatba, és maga az út – tulajdonképpen bármely tevékenység – lesz a legfontosabb, ahelyett, hogy az elérendő célt várnánk, vagy a múltban történteken rágódnánk (többet, mint kellene).

Figyeljük meg, hogy a napunk mennyi részében vagyunk a jelenben, és hányszor működünk robotpilóta üzemmódban!

Étkezéskor tudatában vagyunk a rágásunknak, nyelésünknek? Én szeretem azt enni, ami jólesik, és annyit, amennyi jólesik, a zöldhagymás zsíroskenyértől a sárgarépán át a csokoládéig, ezért étkezési tanácsokkal nem szolgálhatok, semhogy vizet prédikáljak. Az a tapasztalatom, hogy a változatosságra igénye van a testnek, és a vele való ismerkedés és  jó barátság esetén érezni fogjuk, hogy miből mennyit. Adjuk meg a lehetőséget, hogy a „kínálatban” ott legyen a gyümölcs, a nyers zöldség, mert lehetséges, hogy az élő szervezetünket az élő nyersanyag tudja a legjobban éltetni. Az is lehet, hogy a figyelmünkkel, esetleg egy evés előtt elmondott (és átérzett) imával emelhetjük az ételünk táplálékszintjét. Tegyük bátran félre a hiedelmeket, szokásokat, és bízzunk a saját megérzéseinkben, rengeteg energiát nyerhetünk ezáltal.

A fáradtság ellenszere természetesen a nyugodt, pihentető alvás is. Aki alapból nem jó alvó, próbálja ki esténként a ráhangolódást, készítse fel testét-szellemét arra, ami következni fog. A figyelemelvonó kütyüket nyugodtan kikapcsolhatjuk, félretehetjük, és újra a léleKzetünkre figyelve, azt elmélyítve ellazíthatjuk a testünket. Támogató lehet a levendula illóolaj párologtatása, fürdővízbe cseppentése, nyugtató tea vagy akár egy hálával elmondott ima. Hogyha a csend és a nyugalom negatív érzelmeket hoz fel, érdemes feltárni, és feldolgozni a kiváltó okokat.

Mi más lehetséges?

Kívánok könnyed, örömteli tavaszt mindenkinek.

Kacsó Etelka

etelka2

MEGOSZTÁS

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ