Valahogy így vagyok én anya

0
2185

Egy nőről, egy anyáról és a királynőségről. Aczél Dóra írása anyák napjára. Boldog anyák napját minden királynőnek!

Amikor a konyha közepén táncra perdülsz a lányoddal. Az aláfestő zene az ujjongás és a kacagás.

Amikor feldobja a szoknyádat a szél, és te nem elpirulósan szemlesütsz, hanem belemosolyogsz a világba, és a szellő fütyülésében elveszel.

Akkor is, amikor titokban kiülsz egy magányos kert-sarokba, sötét is legyen, és ott nem csinálsz semmit. De azt igazán.

Amikor a szoba közepén tornagyakorlatokat végzel, azért a szobában, hogy a családon kívül ne lássák, mert ez nem azért van, hogy a tested megmutogasd, hanem, hogy érezd, hogy létezik, és hogy téged ölel körbe.

Amikor a tükörben nem a lefaragnivalókat és a hozzáadnivalókat nézed, hanem nézed, mert egyedisége tetszik. Neked tetszik.

Ha üvöltesz a gyerekekkel, mert belül is tombolsz, és semmi kedved bent tartani. Utána suttogóra fogod, és tudod, hogyha a gyereked veled üvölt, akkor joga van hozzá. Mert dühösnek lenni szabad.

Ha eljön az ideje annak, hogy megnézd a Saul fiát. Nekem még nem jött el. Mert zsákban viszi az apa a gyerekének vélt testet. És ezt agyilag nem tudod felfogni, mert érzelmileg felfoghatatlan.

Akkor nem, mikor káromkodva etettem magamból a csecsemőmet, s akkor sem, mikor durcásan nem beszéltem a férjemmel. Mert a világot sem szerettem.

Akkor sem igazán, mikor az órát percenként szemkiguvadósan néztem. Azt mondta, két óra már elmúlt egy negyedórával. Itthagy engem egyedül.

Akkor sem, mikor némaságot fogadtam, mert nem volt elmosogatva, felmosva, ablakpucolva, ruhakiteregetve, és ezeknek volt hibása, aki történetesen nem én voltam.

Nem attól, hogy herceget várok, aki megment, helyettem gondolkodik, és helyettem dönt. Pedig vártam.

Akkor végképp nem, mikor anyaként anyáskodva a férjemnek mondtam, hogy mi a dolga.

Akkor igen, akkor nagyon igen, mikor mint királynő érsz odabent, és engeded, hogy kijöjjön belőled. Hogy más is élvezhesse a királynőséged. Legfőképp a királyod.

Valahogy így vagyok én anya.

Aczél Dóra

dora

MEGOSZTÁS

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ