Üres pénztárcával egy pöttöm kislány útra kelt, hogy kedvenc édességét megszerezze

0
343

A fényképen – amint azt a tortába szúrt gyertyák jelzik – két éves vagyok. A szüleim szépek, derűsek, és örülnek kacagó kislányuknak, Julikának. Nekem.
Azóta is így örülnek, anyukámtól most is kaptam gyermeknapi ajándékot. Mert anyukám tudja, mennyire szeretem a meglepetéseket.

A várakozás izgalmának érzése olyan jóleső, olyan gyermekkort idéző, meg nem válnék tőle soha.

És éppen mert imádtam a mozgalmasságot, a játékot, a felfedező utakat, a szüleim folyton azon izgulhattak, ott vagyok-e percek múltán is, ahol azelőtt hagytak. Két éves alig múltam, nyár volt, amikor a következő eset megesett.
Gyergyóban nyaralt a család Ibolyka nénéméknél, nagyon szerettünk náluk lenni, a tágas udvar is rengeteg felfedezni valót rejtett, hát még a környező utcák, dimbek-dombok, házak, boltok! Találtam a mindenféle játékot, érdekes tárgyat rejtő ládában egy pénztárcát. Régi bőr bukszát. Kérdeztem, mire jó. Mondták, pénzt tartanak benne. Én ugyan nem találtam benne semmit, de gondoltam, ha felmutatom a tárcát, pusztán a látványáért kaphatok valamit.

Egy óvatlan pillanatban, amikor senki nem tartózkodott az udvaron, felcsipeszkedtem, sikerült lenyomnom a kertkapu kilincsét, és útra keltem.

Emlékeztem, merre van a bolt, voltunk ott egy párszor nénémmel. Könnyedén odataláltam. Be is mentem, nyitva volt az ajtó. Az elárusító néni egyszer csak hallja, valahonnan a pult irányából, jobban mondva, a padló irányából: Spirált kérek! Spirált kérek!
Kedvencem volt a kakaós, diós krémmel töltött spirál forma ostya. Nagymamával is mindig azt vásároltunk – a petróleummal gyakran megtisztított – deszka padlózatú kisboltban, Vásárhelyen. Az elárusító néni mosolyogva ölbe vett, és éppen indult volna, hogy hazavigyen, mire feldúltan berobogott a boltba anyukám, apukám, nagynéném és a bácsikám. Tapinthatóvá vált a feszültség és a megkönnyebbülés egyidejűsége a gyergyói kis vegyesboltban.
Végül mindenki mosolygott, nem lehetett nem mosolyogni azon, hogy üres pénztárcával – és csak mesékben tapasztalható vakmerőséggel felvértezve – egy pöttöm kislány útra kelt, hogy kedvenc édességét mindenáron megszerezze.

Gyéresi Júlia

Gyéresi Júlia impressumhoz

 

MEGOSZTÁS

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ