Ússzunk az élményekben!

0
623

Hátrányos helyzetű szülő gyerekének lenni nem csak azt jelenti, hogy nem telik szép ruhára, cipőre, hanem bizony azt is, hogy otthon kell tölteni a nyári vakációt. Sok esetben a szülők anyagi helyzete nem engedi meg, hogy nyári táborba küldjék a gyermekeket. A Gyulafehérvári Caritas Maros Megyei Családsegítő Szolgálatának munkatársai ezen akarnak változtatni. Élményeket szeretnének ajándékozni ezeknek a gyerekeknek, hogy ősszel ők is egy szép nyárról számolhassanak be. Simon Emőke interjúja.

SIMON EMŐKE: István, pszichológusként dolgozol a Gyulafehérvári Caritasnál. A mindennapi munkád során a kollégáiddal együtt azon vagytok, hogy segítsétek a hátrányos helyzetű gyerekek fejlődését. De valamiért úgy gondoljátok, hogy ez nem elég…

COSMA ISTVÁN: Arra gondoltunk, jó lenne, ha szerveznénk egy tábort azoknak a gyerekeknek, akik részt vesznek a programjainkon, illetve akik szerény anyagi körülmények között élnek, és fel sem merül a kérdés, hogy nyári táborban vegyenek részt. Az életkörülmény, amelyben vannak, meghatározza a gyermekkorukat és a gyermekkori élményeiket. Ebből a megfontolásból született az Első nyári táborom projekt is: ezeknek a gyerekeknek is biztosítani szeretnénk egy nyári élményt.

SIMON EMŐKE: Milyen élményekre gondoltatok?

COSMA ISTVÁN: Ez a tábor nagyon színes programot nyújt nekik. Jelen lesznek szakemberek is, pszichológusok, gyógypedagógusok, szociálpedagógusok, szociális munkások. Egy olyan programot próbáltunk összeállítani, amely a nyári szórakozási lehetőségeken túl a gyerekek fejlődését is pozitívan befolyásolja. Ezenkívül rengeteg játék, kézműves tevékenység, vetélkedő lenne a táborban, meg persze sok-sok mosoly, nevetés, vidámság. Két fő szempontot veszünk figyelembe a szervezés során: egyrészt az a célunk, hogy élményekkel gazdagodjanak a gyerekek, másrészt pedig készségeket szeretnénk fejleszteni.

SIMON EMŐKE: Hány napos lenne a tábor, és hány gyereket tudnátok fogadni?

COSMA ISTVÁN: Egyhetes táborban gondolkodunk, nyilván ez az anyagi források függvénye is. A gyerekek létszáma is ettől függ, 20-25-30 gyereket tudnánk táboroztatni Maros megye településeiről, például Erdőszentgyörgyről, Gyulakutáról, Balavásárról, Szovátáról, Makfalváról, Marosszentgyörgyról.

SIMON EMŐKE: Várják már a gyerekek? Mit mondanak nektek?

COSMA ISTVÁN: A gyerekek nagyon vágynak rá, és nagyon készülnek már. Ilyenkor, a vakáció környékén a legtöbb gyerek arról mesél, hogy mit fog csinálni nyáron. Fontos szempont, hogy ezek a gyerekek is el tudják mondani, hogy táborba mennek. Megkérdeztük, hogy mi az, ami a táborról eszükbe jut. Új barátok, tábortűz, játékok – ilyesmiket mondtak. Úgy látom, megvan bennük a kellő motiváltság, kíváncsiság és izgalom.

SIMON EMŐKE: Az Első nyári táborom projekttel a Caritas benevezett egy adománygyűjtő úszóversenyre, a Swimathonra, azért, hogy megteremtse az anyagiakat a tábor kivitelezéséhez. Márton Kinga a Gyulafehérvári Caritas közkapcsolati szakembere, és egyben az Első nyári táborom projekt egyik szervezője.  Kinga, miért tartjátok ezt jó lehetőségnek?

MÁRTON KINGA: Civil szervezetként mindig aktuális kérdés marad a támogatásgyűjtés a fennmaradásunkhoz, illetve a különböző tevékenységeink megszervezéséhez. A Swimathon.ms egy olyan támogatásszerzési lehetőség, amely interaktív és szórakoztató keretet biztosít különböző közösségi célok megvalósításához. A mi célunk az Első nyári táborom projekttel, hogy olyan gyerekeknek tudjunk táborozást biztosítani, akiknek még nem volt igazi vakációs élményük, így érthető, miért tartottuk fontosnak a részvételt.

SIMON EMŐKE: Ezen az adománygyűjtő úszóversenyen mindenki kiválasztja azt a kezdeményezést, projektet, amelyben hisz, és azért úszik. Kik úsznak az Első táborom projektért?

MÁRTON KINGA: Az egyik csapat tagjait egy informatikai vállalat alkalmazottai teszik ki, ahol – az alkalmazottak mellett – a cég is felkarolta és támogatja célunkat. A második csapat a Gyulafehérvári Caritas alkalmazottaiból áll, a harmadik csapat tagjai pedig olyan közéleti személyiségek, mint Csata Zsombor, Halmágyi Éva, Kádár Zoltán, Novák Csaba Zoltán és Szabó Éva. Emellett a projektet nagykövetként Kádár Annamária képviseli.

SIMON EMŐKE: Idén másodszorra neveztek be a Swimathonra. Ha jól tudom, tavaly két célotok is volt.

MÁRTON KINGA: Igen. A Samu nyári óvodája nevű projekttel a marosszentgyörgyi nappali foglalkoztatónkba járó gyerekek nyári óvodában való étkeztetését tűztük ki célul; a Cseperedők játéka a szabadban projekt megvalósítása során olyan strapabíró szabadtéri játékelemeket tudtunk beszerezni, amelyek könnyen szállíthatóak bármilyen kültéri rendezvényre, ahol a Cseperedő programunk részt vesz.

SIMON EMŐKE: Milyenek voltak az eddigi Swimathonos tapasztalatok?

MÁRTON KINGA: Azt tapasztaltuk, hogy ha komolyan vesszük a feladatot, és nem állunk meg, amíg el nem érjük a kitűzött célösszeget, akkor rengeteg fáradságos, de odaadó munkával össze tudjuk gyűjteni a megvalósításhoz szükséges anyagiakat, hiszen rengeteg olyan jószívű, adakozó ember van, aki segíteni szeretne a közösségen.

A továbbiakban  pár úszó is elmondja, hogy miért pont az Első nyári táborom projektért úszik.

„…megtisztelő számomra, hogy egy ilyen nagyszerű esemény részese lehetek, és a hátrányos helyzetű gyermekek első táborozását segíthetem elő. Évekkel ezelőtt kicsiket tanítottam úszni, felemelő érzés, hogy júniusban értük úszhatok majd.”
Szabó Éva, szerkesztő-műsorvezető

„Azért úszok ezért a projektért, mert tudom, mit jelent egy első tábor, tudom, mit jelent vágyni rá és nem részt venni.”
Lőrincz Beáta, menedzserasszisztens

„Számomra csak néhány medencehossz úszás, ami egy rászoruló gyermek számára egy ötnapos tábort jelenthet. Szülőként és pedagógusként is fontosnak tartom, hogy minden nebuló részese lehessen számtalan kalandnak, építő, szórakoztató, szocializáló tábornak, kirándulásnak.”
Novák Csaba-Zoltán, szenátor

„Volt sportolóként és tanárként is rendkívül fontosnak tartom a táborokat, edzőtáborokat. Kötetlen formában sokkal könnyebben kovácsolódik össze egy közösség, könnyebben alakulnak ki kapcsolatok még olyan gyerekek között is, akik valamiért a kötött formában nem találták meg az egymás között a kapcsot.”
Kádár Zoltán, sportszerkesztő

„Aki gyermekkorában volt táborban, az tudja, miért is jelent ez egy felejthetetlen, intenzív, életre szóló élményt, kalandos varázslatot, amire évtizedek múlva is szívesen emlékszünk vissza. Segíts a szociálisan hátrányos gyermekeknek, hogy ők is mondhassák: Szuper volt az első táborom!”
Kádár Annamária, pszichológus, az Első nyári táborom projekt nagykövete

Te hogyan segíthetsz?

Magánszemélyként vagy cég által is a következőképpen:

 – fix összeggel: 20 lejtől kezdődően

 – minden medencehossz leúszásáért bizonyos összeggel: minimum 1 lej/leúszott medencehossz/csapat

A projekt részletes leírása itt olvasható.
Követhetitek a Facebook-eseményeket is: ITT és ITT.

 

MEGOSZTÁS

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ